Tobak

Har vi inte blivit tillräckligt civiliserade för att inse att tobak är ett enormt slöseri. Dels tar odlingarna upp plats där man istället kan odla något ätbart, dels är det enormt beroendeframkallande och i sin tur fullständigt onödigt. Du får inte ens något euforiskt rus, som av t.ex. alkohol eller andra droger. Men värst av allt är hälsoproblematiken vid rökning. Det leder ofrånkomligt till KOL, det är bara en fråga om när det slår till. Du får sämre kondition, och sämre syreupptagningsförmåga. Luktsinnet försämras å det grövsta. Dålig blodcirkulation. Hjärt och kärlsjukdomar. Man kan fortsätta i en halv evighet. Det är dessutom svindyrt. Det finns inga fördelar med tobak, förutom för de i tobaksindustrin. Dessa människor tjänar astronomiska summor för att leda människor i fördärvet.

Jag själv fastnar hela tiden i den skiten. Jag blir ständigt påmind om hur gött det är att röka, och så fort jag hamnar i ett ögonblick av mental svaghet så står jag där med en cigg. För det går inte att undvika ciggaretternas lockrop. Var man än ska handla, så kommer man att se de där hyllorna fulla med tobak bakom eller ovanför kassan. Naturligtvis för att man ska köpa skiten, och är man då tillfälligt svag, eller inte motiverad nog att stå emot så kommer man köpa ett paket. Sen köper man ett till, sen sitter man fast igen och lägger enorma pengar på att förkorta sitt eget liv och försämra sin egen livskvalité - Trots att man egentligen inte vill! Droger överhuvudtaget eliminera ens fria vilja. Varför finns det inte ens en debatt om huruvida tobak ska vara lagligt eller ej?

Det finns inget förnuft i den här frågan.
För då borde egentligen en drog som cannabis också få vara lagligt. Det ger i alla fall något form av rus. Det är till och med bättre än alkohol, då det inte ger någon bakfylla eller skadar i samma utsträckning. Precis samma argument för och emot finns i tobaksfrågan, om man tänker lite längre än vad näsan räcker. Man kan naturligtvis tala om att man ska få avgöra själv huruvida man själv vill röka eller ej. Det gör man kanske till en början. Men när man blivit mer eller mindre beroende så kommer man att fortsätta röka, och så länge man hela tiden blir påmind om hur lättillgängligt det är så kommer man ha otroligt svårt att sluta helt. Har man dessutom människor runt omkring sig som röker, eller gör något som man undermedvetet förknippar med rökning så har man till slut inte mycket av den fria viljan kvar. Då hjärnan är konstruerad på ett märkligt sätt, och dessutom belönar dig med en underbar känsla av tillfredställelse när du får suga i dig en ciggarett.

Problemet är att det finns så enormt mycket pengar i den industrin.
Pengar är makt. Makt råder över sunt förnuft. Jag vet inte hur många arbetstillfällen som skulle försvinna om man förbjöd tobak. 0,13% av arbetstillfällena i EU finns inom tobaksindustrin. Men att det är ett argument mot att ett förbud köper jag inte. Får människor pengar över så kommer de naturligtvis att konsumera för dem också och skapar andra nya arbetstillfällen. Blir vi friskare sparar vi dessutom enorma summor i vårdkostnader på lång sikt. Efter att ha googlat lite hittade jag detta.

"På längre sikt kan de potentiella hälsoförbättringar som rökfrihetspolitiken leder till få avsevärda ekonomiska effekter. I den konsekvensanalys som den brittiska regeringen gjort av lagstiftningen uppskattas de långsiktiga nettovinsterna av en omfattande lagstiftning om rökfrihet uppgå till 1 714–2 116 miljarder brittiska pund om året. I Skottland, Wales och Nordirland har nettovinsterna av rökförbud beräknats till 4,387 och 2,096 miljarder pund under en 30-årsperiod respektive 1,101 miljarder pund under en 20-årsperiod."

Jag vet inte om det är ett totalt rökförbud som avses där. Men hur som helst är det enorma summor det handlar om, även i Sverige trots att vi inte är rökare i lika stor utrsträckning. Men hur som helst går det inte att sätta ett pris på livskvalité. I en Kanadensisk studie visade det sig också att; "1995 var årskostnaden per rökande anställd till 2 565 kanadensiska dollar mer än för en motsvarande icke-rökande anställd" Genom bl.a. sjukfrånvaro och minskad produktivitet.

Det hävdas också att smugglingen skulle explodera, och att man inte får in några skatteintäkter om man förbjuder det. Det stämmer naturligtvis. Det är precis samma sak med alla andra förbjudna droger. Det är ljusskygga figurer som kommer att tjäna pengar på detta, och vissa kommer säkerligen fortsätta röka. Men det kommer vara en mycket liten del, om det inte är accepterat i samhället. Det kommer till slut avta i takt med att det blir för jobbigt att få tag i. Får man dessutom saftiga böter om man röker så kommer det minska än mer. På sikt så kommer det alltså bara vara en ytterst liten del av befolkningen som röker. Problem solved. I denna frågan gäller det att tänka långsiktigt.

Således finns verkligen inga som helst argument för att forsätta sälja tobaksprodukter.
Totalförbjud skiten och ta ett steg i rätt riktning! I ett modernt samhälle finns inte utrymme för att tillåta människor att tjäna stora pengar på att sälja ett starkt beroendeframkallande gift till sina medmänniskor. Det säger sig självt om man bara tänker efter. Låt oss helt enkelt vara förnuftiga, och skona mig och många andra som vill sluta, från att behöva lockas av det varje gång vi ska köpa mjölk. Vi behöver inte tobak.

Kommentarer
Postat av: Nattis

Men man tycker ju att 100 übernördar borde kunna få ihop en internetuppkoppling med 2 kottar och en burk joltcola. :)

Skrivet av IzZzY 2009-01-22 kl 14:14

Nattis svarade 2009-01-22 kl 18:15:

Ja man kan tycka det! .:) Fast varför ska då i så fall åka till ett sånt ställe?

2009-01-22 @ 18:33:40
URL: http://www.metrobloggen.se/Natthemligheter
Postat av: Nattis

Visst har du helt rätt och det är så enkelt att glida dit igen, jag gör det igen och igen. oftast av vana eller rent socialt.

Men.. hehe (Say no more....;)

2009-01-22 @ 18:47:57
URL: http://www.metrobloggen.se/Natthemligheter
Postat av: IzZzY

Ja, verkligen! Man tappar också allt vad rationellt tänkande heter efter ett tag, och lurar sig själv till att det visst går bra att köpa ett paket om man kommer på en bra ursäkt. Som min favorit, när det vankas fest vet jag att jag kommer röka, och jag vill inte snylta på mina vänner så jag köper ett paket. Sen är det kört igen, eftersom att man alltid har ett par cigg kvar dagarna efter. :P

2009-01-22 @ 18:54:59
URL: http://Http://IzZzY.blogg.se
Postat av: Mike

Den bästa dokumentären om cannabis.



http://thepiratebay.org/torrent/4541323/The.Union.2007.DOCU.CUSTOM.SWESUB.FS.PDTV.XViD-TARDUDENi2AN



Inte svårt och förstå varför man vill ha Fra och Ipred så ungdomar inte ska bli politiskt medvetna,.

2009-01-23 @ 22:34:42
Postat av: Sebbe

Intressanta tankar. Men införa förbud mot tobak...nej, jag vet inte.

Jag skulle ha svårt att klara mig utan den goda generalen under överläppen.





2009-01-28 @ 11:09:23
Postat av: IzZzY

Ja, är svårt att överge generalen. :)

2009-01-28 @ 15:06:22
URL: http://Http://IzZzY.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback