I en annan del av Norden

Där finns helt andra förutsättningar att knyta till sig bra fotbollsspelare. Jag talar i synnerhet om det där landet som tidigare var fyllt av billig öl och röda korvar. Men nu även allsvenska fotbollspelare. Danmark. FC Köpenhamn har redan värvat allsvenskans bästa offensiva spelare, och nu är dessutom allsvenskan bästa målvakt och en av de bästa försvararna på väg till samma klubb. Vad är det för betyg till Allsvenskan när FC Köpenhamn bara kan gå in och välja och vraka bland våra stjärnor? De måste ju sitta och skratta sig fördärvade på andra sidan sundet. Vi må ha förnedrat dansken 1645, 1658 och 1814. Men nu kommer deras hämd.

Men varför? Det är ju egentligen så enkelt att man nästan blir arg. Skattetrycket naturligtvis. Svenska klubbar kan inte erbjuda lika mycket pengar efter skatt, som danskarna. Skattesatsen de första 3 åren i Danmark, är bara hälften av motsvarande nivå i Sverige. En liknande expertskatt i Sverige skulle kunna jämna ut skillnaderna, och balansen i Norden återupprättas, i alla fall lite.


Sen finns det ju ett svårare problem i att vi inte spelar höst - vår, som ligorna nere på kontinenten. Vilket gör att våra bästa spelare försvinner under sommaren, mitt i den svenska fotbollsäsongen. Men den frågan är mer svårlöst, då det faktiskt kan vara en ganska grym vinter i vårt land. Men å andra sidan, så spelar vi ju redan vår - höst, i synnerhet vartannat år, när det är antingen VM eller EM uppehåll. Problemet blir väl att det skulle bli ett ganska långt uppehåll mitt i säsongen, när vintern tar sitt grepp. Två mindre bra alternativ, frågan är vilket som är minst illa? För fotboll på sommaren är ju absolut bäst!


Jaja, nog om det. Det ser ut att vara fint väder där ute nu, och man kanske borde föra sitt arsle till närmsta brygga och försöka fånga sig middag. Men det är onekligen svårt att få tummer ur.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback